Blog
Top 6 provocări ale managementului resurselor umane

Top 6 provocări ale managementului resurselor umane

Oamenii de resurse umane nu au dus niciodată lipsă de provocări. Pe lângă procesele și îndatoririle uzuale domeniului, an de an apar noi provocări care cer rezolvare eficientă și rapidă. Vom face o scurtă trecere printre șase dintre acestea. 
1. Retenția celor mai bune talente în companie 

Departamentele de resurse umane, indiferent de cât de complexe sau simple sunt, se confruntă cu găsirea talentelor potrivite sau păstrarea lor. Astăzi, una dintre cele mai mari provocări pentru un om de resurse umane este să păstreze angajații cu cele mai bune talente pentru o perioadă cât mai lungă.  

Fiecare companie ar trebui să înțeleagă că oamenii talentați sunt întotdeauna în cerere pe piață, iar păstrarea lor reprezintă un challenge. Ca atare, pentru a crește gradul de retenție, specialiștii au nevoie de o strategie care să includă un pachet salarial bun care să ajungă la așteptările angajaților și un mediu de muncă plăcut. Multe dintre companii fac eforturi mari să obțină date corecte despre piața muncii și sistemele de recompensare, pentru a-și adapta pachetele la un nivel competitiv.  

O platformă sau un sistem de management al capitalului uman (HCM), care acoperă o suită de servicii integrate poate asigura un management eficient în companie. Software HR prezintă informații transparente despre fiecare etapă a experienței angajatului. 

2. Productivitate și profitabilitate 

Costul minim și profitul maxim este idealul fiecărei afaceri pentru a atinge succesul. Dacă productivitatea este mare, atunci și șansele de reușită sunt mai mari. Din acest motiv, o companie se străduiește să își păstreze angajații fericiți și motivați.  

Engagement-ul angajaților este recunoscut ca factor esențial care are impact asupra productivității muncii și profitabilității companiei în raport cu nivelul de satisfacție al salariaților. Este nevoie ca specialiștii de resurse umane să se străduiască să mențină nivelul de implicare al angajaților ridicat și să măsoare frecvent gradul de angajament al echipei. Platformele de resurse umane all-in-one ajută la evaluarea cu implicare sporită a angajaților și la formularea concluziilor despre eficiența personalului sau a resurselor. 

Sistemelor digitale de management al resurselor umane reduc incertitudinea la locul de muncă și cresc claritatea obiectivelor, task-urilor. Practic, nu mai este loc de îndoieli și interpretări eronate, deoarece portalul facilitează interacțiunea managerilor cu propriile echipe.  

3. Gestionarea diversității la locul de muncă 

Gestionarea diversității înseamnă recunoașterea diferențelor dintre oameni ca fiind valoroase. Practicile de management, printre altele, trebuie să includă prevenirea discriminării și promovarea incluziunii. Eforturi pentru a crește diversitatea există, dar acestea se dovedesc a fi superficiale în majoritatea cazurilor. Construirea de la zero a unei companii diverse necesită timp și atenție sporită. În plus, seriozitatea cu care sunt abordate diversitatea și incluziunea la nivelul conducerii vor servi ca exemple pentru toate nivelurile organizației și vor stabili tonul întregii structuri. 

Gestionarea angajaților nu este o sarcină ușoară, deoarece multe companii au o forță de muncă diversificată. Această diversitate nu este creată doar pe baza vârstei, sexului sau nivelului educațional, ci și în funcție de mediu sau condiție fizică. Cu cât forța de muncă este mai diversă, cu atât șansele de a apărea probleme legate discriminare sunt mai mici. Așadar, este nevoie ca angajatorii să înțeleagă că persoanele cu dizabilități pot aduce valoare unei companii. 

4. Globalizarea 

Globalizarea în afaceri se referă la integrarea operațiunilor în diverse culturi, produse, servicii și idei, având un impact profund asupra modului în care companiile își gestionează angajații. Fenomenul globalizării a impus companiilor interacțiunea cu clienții din alte culturi, medii sociale. În consecință, specialiștii din domeniul resurselor umane sunt, de asemenea, constrânși să diversifice mediile de proveniență a angajaților, pentru a-și îndeplini cu precizie sarcinile. 

O companie trebuie să depășească barierele culturale și lingvistice, iar acest lucru are ca punct de pornire procesul de recrutare. Departamentul de resurse umane trebuie să se adapteze diferitelor obiceiuri și culturi atunci când angajează persoane din alte țări și să fie informat despre legile muncii în care își desfășoară activitatea. Adesea, specialiștii HR gestionează angajații pe distanțe mari și trebuie să se bazeze pe tehnologie pentru a comunica eficient în lipsa interacțiunilor fizice. 

5. Rezistența la schimbare

Din cauza automatizării tot mai accentuate la nivelul tuturor domeniilor de activitate, oamenii se tem adesea de pierderea locurilor de muncă. Dat fiind faptul că inovațiile tehnologice și inteligența artificială au avut o ascensiune semnificativă, modul de lucru al oamenilor a suferit la rândul său schimbări drastice. Aceștia din urmă se tem că în viitorul apropiat vor fi înlocuiți iremediabil de mașinării sau computere pentru că sunt mai rapide și mai ieftine.  

Pentru a eradica frica în rândul angajaților, profesioniștii din domeniul resurselor umane trebuie să dezvolte strategii de convingere a angajaților, că ei au o contribuție semnificativă în succesul companiei. Mai mult, să explice angajaților că tehnologia nu este un obstacol, ci un ajutor pentru a-și realiza munca cu mai multă ușurință.  

6. Confidențialitatea și intimitatea  

Confidențialitatea reprezintă o provocare uriașă pentru profesioniștii resurselor umane. Păstrarea confidențialității poate fi extrem de dificilă atunci când există părți implicate într-un conflict. În aceste situații, reprezentanții HR sunt nevoiți să dezvăluie date managerilor sau altor părți implicate pentru a limita tragerea companiei la răspundere. În cazul unei investigații la locul de muncă, un profesionist trebuie să aibă capacitatea de a găsi un echilibru între păstrarea confidențialității și soluționarea problemei. 

Protecția datelor a devenit o parte esențială a tuturor strategiilor de afaceri, indiferent de dimensiunea companiei. Modul în care hackerii execută atacuri cibernetice a evoluat odată cu dezvoltarea tehnologiei. Aceștia se pot infiltra cu ușurință în rețea dacă unul dintre angajați accesează un link sau un atașament virusat. Pentru a întâmpina amenințările cibernetice, companiile trebuie să actualizeze în mod regulat măsurile de protecție, iar personalul să fie atenționat și instruit cu privire la metodele de siguranță.  

 

Prin urmare, pentru a menține compania pe linia dorită, oamenii de HR au nevoie de puțin ajutor din partea tehnologiilor special create pentru a eficientiza procesele managementului resurselor umane. Software-urile HR și HCM sunt instrumente care vă ajută să oferiți echipei un boost de energie, să măsurați satisfacția angajaților, să le înțelegeți nevoile și să le oferiți resursele de care au nevoie pentru a se dezvolta. 
Distribuie