La baza oricărei companii stau operațiuni repetitive. Iar salarizarea este una dintre operațiunile care, periodic, le dă bătăi de cap managerilor de resurse umane. În România, plata salariului se realizează în două tranșe și presupune avans și lichidare sau o dată pe lună. Cu ajutorul unui modul de salarizare, specialiștii HR au acces la o serie de statistici și rapoarte despre angajați, iar operațiunile de plată pot fi realizate cu ușurință.
Este nevoie de un modul de salarizare?
Salarizarea ocupă 35% din timpul unui specialist de resurse umane, iar 25% dintre firme încă utilizează mai folosesc pixul și hârtia pentru a urmări finanțele. Nu numai că acest lucru consumă mai mult timp, dar este mai probabil să ducă la greșeli și erori. Procesarea și gestionarea salariilor implică o succesiune de alte activități, iar efectuarea lor manuală sau prin intermediul unui sistem învechit de calcul îngreunează munca departamentului de HR.
Soluțiile software dedicate salarizării reduc timpul de muncă al departamentului de HR și elimină erorile care se pot produce în companiile cu un număr mare de angajați. În acest fel, un modul online de salarizare a personalului menține procesul organizat și eficient.
La o perioadă de timp în legislația muncii sunt introduse noi modificări, iar un soft de salarizare trebuie să fie flexibil pentru a face modificări. Prin urmare, este ideal ca software-ul să permită atât înregistrarea contractelor de muncă, să emită întreaga documentație (contracte de muncă, fișe de post, acte adiționale, decizii). Și mai mult de atât, ar trebui să permită personalului accesul online la REVISAL (Registrul de evidență al salariaților).
Beneficiile utilizării unui modul de salarizare
1. Un prim beneficiu al unu soft de salarizare îl reprezintă exactitatea și rapiditatea cu care sunt realizate calculele. Astfel, sunt excluse erorile salariale pentru care companiile taxate, iar timpul de lucru este diminuat.
2. Un alt beneficiu este organizarea eficientă la nivelul departamentului de resurse umane.
3. Extrem de importantă este actualizarea automată a modificărilor fiscale și legislative. De regulă, este absolut necesar ca orice firmă să monitorizeze în permanență schimbările legislative care vizează dreptul muncii.
4. Eficiența în utilizare este importantă în momentul în care departamentul nu este familiarizat cu soft-uri. Astfel, un soft bine pus la punct poate fi utilizat și de persoane fără experiență sau cu un minim de experiență.
5. Prin intermediul datelor din soft-ul de salarizare, atreprenorii sau managerii pot lua decizii mai bune privind administrarea bugetului pentru viitor.
6. Este important de menționat și faptul că prin intermediul soft-urilor integrate se pot face simplu și ușor raportări către autorități cu privire la datele angajaților. Aici ne referim la concedii medicale sau de odihnă, la zilele libere, la bonusurile salariale pentru rezultatele excelente sau pentru statul peste program și multe altele. Soft-ul de salarizare generează automat ștatul de plată, declarațiile fiscale sau fluturașii de salariu.
7. Ai la dispoziție un centralizator exact al informațiilor despre salariați sau despre câștigurile acestora. Toate aceste informații sunt stocate în cloud, iar managerii și departamentul HR pot avea oricând acces la ele, fără să se piardă niciun document.
Concluzii
Salarizarea este un proces care necesită atenție, timp și acuratețe. Orice greșeală poate fi urmată de multiple rezultate nedorite, precum pierderea încrederii personalului sau chiar poate atrage demisia, probleme legale și impact negativ asupra performanței companiilor.
Specialiștii HR trebuie să aibă la dispoziție cel mai bun modul de salarizare pentru a asigura un proces lin, eficient și exact. Așadar, un soft de salarizare ca cel oferit de SoftwareHR, poate aduce exactitate în calcularea salariilor.