Concediul de maternitate este acel tip de concediu care se acorda mamelor pentru creșterea copilului. Legislația în vigoare prevede ca durata concediului de maternitate este de 126 de zile calendaristice. Acest total de zile libere este împărțit în două perioade: concediu prenatal – 63 de zile și concediu postnatal – 63 de zile.
Dacă unul dintre angajații companiei tale s-ar întoarce astăzi din concediul de maternitate, acesta s-ar simți sprijinit, binevenit și pregătit pentru a-și relua activitatea? Potrivit unui studiu realizat de MMB magazine, din peste 1.000 de femei, mai puțin de 20% s-au simțit încrezătoare pentru a reveni la muncă după concediul de maternitate. Cultura organizațională este esențială și acest lucru poate fi observat în modul în care gestionați procesul de întoarcere la locul de muncă. Mamele caută companii care să le ajute să treacă mai ușor prin această tranziție. Ele pot fi neliniștite cu privire la toate schimbările care s-au întâmplat la locul de muncă și temătoare cu privire la întoarcerea în rutina lor profesională.
Un simplu „bine ai venit” nu este suficient. Angajatorii trebuie să ia măsuri înainte și în timp ce angajatul este în concediu de maternitate pentru a asigura o tranziție cât mai eficientă.
Iată trei sfaturi rapide pentru a vă asigura că întoarcerea la locul de muncă a angajaților este eficientă și în același timp plăcută:
1. Comunicarea deschisă este esențială pentru facilitarea unei tranziții reușite
Este important să aveți o linie deschisă de comunicare cu noii părinți, astfel încât aceștia să aibă șansa de a pune întrebări și de a primi asistență permanent. Cel mai adesea, comunicarea trebuie să aibă loc încă din timpul concediului, fără a-i face pe părinți să se simtă presați în vreun fel. Echipa ar trebui să se simtă confortabil cu furnizarea de actualizări cu privire la orice schimbări au avut loc. La rândul său, angajatul nu ar trebui să fie condamnat că se interesează de situația locului său de muncă.
Invită părinții la evenimentele companiei și menține o legătură cât mai strânsă. Majoritatea angajatorilor, din teama de a nu deranja par distanți și în cele din urmă, dezinteresați. Este o bună practică să invitați toți angajații la evenimentele de lucru, inclusiv pe cei care au concediu de maternitate. Dar nu-i presați să vină. Uneori, angajamentele lor de familie înseamnă pot fi dificile.
2. Oferiți-le flexibilitate părinților proaspăt reîntorși la locul de muncă
A fi mamă este o schimbare uriașă în viață, chiar dacă nu este primul copil. Pe lângă asta, revenirea la locul de muncă după luni de zile poate fi stresant. După ce au fost departe de muncă pentru o perioadă lungă de timp, angajatul are nevoie de timp pentru a prinde din urmă.
De asemenea, oferă posibilitatea de a lucra inițial de la distanță, cu jumătate de normă sau la o capacitate redusă. Prin această practică, angajatul se va simți mai încrezător și îl poate ajuta să se adapteze mai ușor la noua realitate. În plus, riscurile de epuizare sunt diminuate.
3. Oferiți compasiune și suport
Sentimentele de vinovăție, anxietate și tristețe sunt frecvente în rândul părinților care se întorc la muncă după concediul parental. A arăta empatie și înțelegere în această perioadă dificilă va avea un impact însemnat.
Mulți dintre angajatori nu sunt conștienți (sau poate ignoră) importanța acestor practici. Astfel, pe lângă activitățile legale, recomandăm angajatorilor să ia în considerare aceste informații pentru a le asigura o primire plăcută angajaților.