Blog
Cultura centrată pe oameni: Ce este și cum să o construiești?

Cultura centrată pe oameni: Ce este și cum să o construiești?

O cultură centrată pe oameni este cheia către o echipă angajată, creativă și motivată, care contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor organizației. A fi centrat pe oameni înseamnă să îți pui mereu oamenii în centrul acțiunilor tale. Multe dintre organizații trebuie să fie mai centrate pe oameni și, în unele cazuri, au nevoie de ajutor pentru a înțelege ce cum pot face acest lucru. În acest articol vom discuta despre cultura centrată pe oameni, importanța acesteia și cum să o construim la locul de muncă.

Ce este o cultură centrată pe oameni?

O cultură centrată pe oameni (People-Centric Culture) înseamnă că persoanele responsabile înțeleg profund de ce au nevoie membrii echipei lor. Construirea conexiunilor cu membrii echipei vă va ajuta să identificați proactiv orice obstacole pe care aceștia le pot întâmpina. În plus, interacțiunea dintre liderii echipei și angajați favorizează deschiderea și transparența.  

Acest tip de cultură se concentrează pe respectarea și valorizarea individualității, promovarea dezvoltării personale și profesionale, și crearea unui mediu de lucru în care fiecare membru se simte încrezător și încurajat să-și aducă contribuția.

Importanța culturii centrate pe oameni

Crearea unei culturi centrate pe oameni la nivel organizațional necesită efort, dar recompensele vor fi resimțite ulterior. 

Studiile arată că organizațiile centrate pe oameni au multe beneficii, cum ar fi:

  • Satisfacția mai mare la locului de muncă 
  • Construirea loialității 
  • Angajați motivați și mai implicați
  • Mai puțin absenteism 
  • Mai puține greșeli 
  • Produse și servicii de calitate mai bună
  • O cultură organizațională puternică
  • Profit mai mare

 

Restabilește elementul „uman” al resurselor umane 

A fi și a te simți parte a unei organizații nu înseamnă doar să primești tot timpul recompense și posibilități de dezvoltare. Ceea ce au nevoie angajații într-o foarte mare măsură este sprijin, empatie și siguranță. A devenit mai important ca niciodată să ne concentrăm asupra aspectului uman pentru a asigura o experiență pozitivă a angajaților. 

Una dintre cele mai importante componente ale loialității angajaților este încrederea în leadership. Angajații vor să simtă în siguranță, că sunt înconjurați de oameni care știu ce fac și care au situația sub control de fiecare dată. 

De asemenea, respectul este „o stradă cu două sensuri”. Liderii și angajații sunt egali și trebuie să se trateze reciproc cu respect, comunicarea acestora să se desfășoare natural, fără a ține cont de funcțiile pe care le dețin.

 

Concluzie 

Construirea unei culturi centrate pe oameni nu este doar un obiectiv nobil, ci și un factor cheie pentru succesul și durabilitatea organizațiilor în lumea afacerilor de astăzi. Prin promovarea valorilor de respect, dezvoltare și implicare, puteți crea un mediu în care angajații se simt inspirați să contribuie la succesul organizației într-un mod autentic și plin de satisfacții.

 

SoftwareHR este o soluție all-in-one care vă va ajuta să dezvoltați o cultură care pune oamenii pe primul loc.  Cu SoftwareHR, puteți învăța cum să obțineți feedback-ul regulat al angajaților și să vă îmbunătățiți afacerea.

Distribuie