În orice domeniu îți desfășori activitatea este important să ai alături oameni cu abilități și cunoștințe, oameni talentați cu dorința de a îndeplini obiectivele companiei. Pe cât de simplu pare căutarea și găsirea acestor oameni, pe atât de dificil este în practică. Ca manager de resurse umane, este esențial să depășești provocările legate de recrutare. Trebuie să te asiguri că în companie ajung oamenii cei mai bine pregătiți pentru postul vacant. Citește în continuare sfaturile și practicile recomandate de specialiștii resurselor umane.
Vorbim despre două procese atât de asemănătoare, dar care în teorie sunt cât se poate de diferite. Și aici ne referim la procesele de recrutare și selecție. Cert este că fiecare merită o atenție sporită pentru a atinge cele mai bune rezultate. În ultimii ani practicile de recrutare și selecție au cunoscut remarcabile schimbări.
Procesul de recrutare a candidaților
Este procesul de căutare a potențialilor candidați în acord cu cerințele postului vacant. Recrutarea presupune publicarea și promovarea unui loc de muncă cu scopul de a atrage candidații potriviți. Precum și alte activități conexe: descrierea postului și analizarea cerințelor, analiza pieței sau a altor posturi similare, etc. Așadar, procesul de recrutare se realizează înaintea procesului de selecție.
Procesul de selecție a candidaților
Odată încheiat procesul de recrutare, urmează procesul de selecție a candidaților înscriși. Pe scurt, selecția presupune sortarea persoanelor interesate de postul vacant. În procesul de selecție, specialiștii HR trebuie să identifice cei mai buni și potriviți candidați. Tot în această etapă sunt eliminați candidații care nu îndeplinesc cerințele fișei postului și le sunt testate aptitudinile celor care se încadrează.
Practici de recrutare și selecție a candidaților
Cu cât procesul de recrutare și selecție este mai bine pus la punct, cu atât compania va atrage candidați calificați și potriviți pentru postul disponibil. Toată pregătirea de dinainte de a scoate la concurs postul te scutește de costuri suplimentare. Pentru că, în momentul în care nimeni nu aplică pentru postul tău și investiția este mai mare. Spre exemplu, costurile de promovare se prelungesc. Am pregătit o serie de practici care să te ajute să-ți îmbunătățești strategia.
-
Atenție la cerințele și descrierea profilului
Dacă anunțul de angajare are prea multe cerințe, iar candidatul ideal ar trebui să aibă numeroase calificări, riști să îi intimidezi și să nu aplice pentru job. Atunci când vrei să atragi mai mulți candidați, ar trebui să îi ajuți să înțeleagă rolul în companie, să discuți despre cultura organizațională și despre obiectivele comune. Ideal este ca descrierea jobului să fie transparentă, atrăgătoare și interesantă și să ofere claritate.
-
Învață din greșeli, revizuiește procesul de recrutare
Privește în urmă și analizează întregul proces de recrutare. Asigură-te că procesul este optimizat, că nu durează foarte mult o angajare și că deții toate instrumentele necesare. 49% dintre respondenți au refuzat o ofertă de muncă din cauza unei experiențe de recrutare slabe. Un software de recrutare te va ajuta să automatizezi multe dintre sarcinile administrative pentru a economisi timp și pentru a facilita colaborarea.
-
Evaluarea sau testarea candidaților trebuie să fie cât mai simplă
Metodele folosite în testarea candidaților trebuie să fie ușor de validat. 90% dintre solicitanții de locuri de muncă își folosesc smartphone-urile pentru a-și căuta de lucru. Luați în considerare evaluarea candidatului prin intermediul telefonului sau cu ajutorul unui soft care vă permite să înregistrați răspunsurile candidaților.
-
Evită expresia „candidatul ideal”
Să creezi un profil ideal standardizat înseamnă să induci îndoieli despre capacitățile fiecărui candidat. Prin urmare nu există candidatul ideal, ci unul potrivit, apt sau adecvat. Nu selectezi o persoană pentru perfecțiunea de care dă dovadă, trebuie să fii convins de talentul și de competențele sale.
Software HR & HCM este un sistem eficient de urmărire a candidaților și un software dinamic de recrutare care vă simplifică procesul de recrutare.